Stockholm 29-12 t/m 2-1
Blijf op de hoogte en volg Hiddo
02 Januari 2013 | Zweden, Stockholm
Stockholm is in 1252 gesticht door Birgir Jarl, een zeer hoge edelman. Stockholm betekent zoiets als: verdedigingswerken (houten schotten in het water) van een schiereiland (holm). Een paar van zijn zonen werden koning van Zweden, hijzelf echter niet. In het Middeltid museum is veel te vinden over het oude Stockholm. Een ticket geeft eveneens tot het stadsmuseum, maar daar ben ik nog niet geweest. Het middeltid ligt grotendeels ondergrond, op het kleine eiland waarop ook het parlement staat (Rikstag). Daar zou in het weekend een rondtocht plaats vinden, maar die ging helaas niet door. Ook zijn er diverse spelen te zien die vroeger gespeeld werden, waaronder schaken, checkers, molenspel en dobbelen. Ik heb er nog een Deens jongentje enige schaakregels bijgebracht.
In het oude centrum Gamla Stan zijn veel souvenirshops en andere kleine winkels, maar ook het Koninklijke paleis. Het staat op dezelfde plaats als het paleis dat in 1697 afgebrand is. Elke dag om 12.00 uur vindt op de binnenplaats de wisseling van de wacht plaats. Verder kun je tegen betaling enige vertrekken zien alsmede de schatkamer met alle kronen en scepters van de koningen. Ook is er een tentoonstelling over de geboorte en doop van de kleine prinses Estelle (dochter van kroonprins Victoria en prins Daniel). Op dit eiland staat ook het Nobelmuseum, dat ik nog moet bezoeken. Gemiddeld 1 x per 2,5 avond is er een wandeltocht o.l.v. een gids. Mooi zijn ook de Koninklijke zetels in de kathedraal, die gebruikt wordt voor Koninklijke bruiloften. (niet voor kroningen, Zweedse koningen worden niet gekroond).
Op de binnenplaats zijn ooit 80 Zweedse edelen vermoord door een Deense koning Christiaan, die Stockholm in 1527 veroverde. Gustav Wasa echter niet (was niet in de stad). Hij verzamelde een leger bij elkaar, versloeg Christiaan en werd de nieuwe Zweedse koning, de eerste die niet gekozen werd. Na hem kwamen vele Wasanen aan het bewind.
Ook was er een wandeltocht door het nieuwe centrum. Onder meer de eerste wolkenkrabbers ter wereld gezien (200m hoog), de plaats waar Olav Palme vermoord is, veel beelden van koningen en de plaats waar het Stockholm syndroom werd uitgevonden.
Het stadhuis, in neo-romantische stijl, dateert van 1911. Hier vindt na afloop van de Nobelprijsuitreikingen een banket plaats. Ook hier een rondleiding gehad.
Op het eiland Ridderholmen staat de kerk waar alle vorsten begraven werden. Hier ook een beeld van Birgir Jarl.
Op Djurgaardens (diergaarden) staan verschillende musea. Mij werd verteld dat op 31 december alle musea (het was een maandag) gesloten waren, dus maakte ik op die dag een lange wandeling (onder meer ook over Skepps holmen). Dat bleek niet zo te zijn. Het Vasamuset was wel open toen ik er kwam (maar nog slechts een uur) en ook het openlucht museum Skansen bleek niet gesloten te zijn. Daar de volgende dag heen geweest. Misschien het mooiste museum dat ik gezien heb. Je kunt er uren verblijven. Maar omdat ik elke dag om 15.00 moet schaken, is de tijd beperkt. Net als in Arnhem, waar Skansen ook contact mee heeft, veel oude huizen uit verschillende tijden en demonstraties van vroegere beroepen: glasblazen, broodbakken, koffie branden, etc, etc. Ook is er een kleine dierentuin met alleen Zweedse dieren.
Het is niet koud in Stockholm. Op een dag na is het elke dag boven nul geweest en ook de vooruitzichten zijn hetzelfde. Wel was er een witte kerst, maar veel sneeuw is al gesmolten. Op de stoepen heeft men kleine kiezelsteentjes gestrooid om het minder slipperig te maken. Het helpt wel iets, maar zout werkt volgens mij beter. Bovendien kun je je lelijk bezeren als je valt.
Mijn jeugdherberg ligt in het nieuwe centrum. Het is een kleine 10 minuten lopen naar het oude centrum. Naar de speelzaal ongeveer 35 minuten, maar vanaf het oude centrum dus veel minder. Ik loop dus meestal, heb slechts twee keer de metro van speelzaal terug naar de jeugdherberg genomen.
De metro is bovendien erg duur, net als bijna alles. Koffie onder de twee euro (18 kronen) is nergens te krijgen. In de jeugdherberg heb ik verschrikkelijk veel nationaliteiten ontmoet, minimaal 25. Vooral veel mensen uit China en Rusland (ligt om de hoek en men heeft daar vakantie).
Je kunt er zelf koken, zodat het totale verblijf niet heel duur hoeft te zijn. Uiteraard ben ik met schakers ook af en toe uit eten geweest, vooral veel Thaise restaurants, viel mij op. Ook een avondje naar skyfall geweest. Net als in Nederland worden de films hier ondertiteld. Veel kleine supermarkten waar je broodjes en koffie kunt kopen en daar ook kunt opeten, ideaal ontbijt. In cafés krijg je doorgaans normale koffie niet uit een automaat, maar staat er een pot klaar, waaruit je zelf je kop vol mag schenken. Altijd is er een kan met koud kraanwater voorhanden. In de metro en tram zijn nog conducteurs om je kaartje te stempelen. Afgezien van de kiezelsteentjes maakt Stockholm een zeer schone indruk op mij.