Karstgebergte en HongKong
Blijf op de hoogte en volg Hiddo
08 Juni 2016 | Hong Kong, Hongkong
’s Avonds met z’n allen Mahjong gespeeld, een Chinees spel dat in de verte iets van rummikub weg heeft. Een vader en zoon van onze groep kenden de regels. Behoorlijk ingewikkeld met al die Chinese tekens. Een paar dagen later leerden we een iets simpelere variant, wat het voor velen makkelijker maakte. Ik won in totaal twee keer. Rutger, de expert, geen enkele maal. Hoewel de rijstvelden mooi waren, vond ik dat er te veel reistijd nodig was voor een wandeling. Liever dit overslaan en een dagje langer in Beijing blijven. Rijstvelden zijn op meer plaatsen in de wereld.
De volgende dag wat uitgerust. Sommigen maakten nog een kleine wandeling. ’s Middags weer terug naar Guilin om vanaf daar naar Yangshuo te gaan. Dit ligt midden in het Karstgebergte. Geen hele grote plaats, maar wel een gezellig druk centrum, met veel restaurants en cafés. In de avond een dans/zang/licht show met als podium een meertje bezocht, geregisseerd door de zelfde choreograaf als de openingsceremonie van de Olympische spelen.
De dag erop zouden we gaan fietsen, maar net toen we weg wilden gaan, begon het te regenen. Dus werd het hele programma omgegooid. Met twee Belgen, mijn kamergenoot Wim en Priscilla, een prachtige Chinees/Nederlandse vrouw die haar roots bezocht en een van de weinige vrouwen met een goed gevoel voor humor, een Chinese kookles gekregen. Eerst over de markt gelopen, waar ons werd uitgelegd wat er allemaal te koop was. Dat was veel, naast groenten ook vele beesten in kleine hokken. Ik zag hoe van een gans de vleugels werden vastgebonden om verkocht te worden. Er hingen ook twee dode honden. Katten zaten opgesloten, klaar om te worden opgegeten. We kochten voor 2 euro hondenvlees dat onze docent later bereidde. Het smaakte niet lekker. We maakten een groenteschotel, kip in zoet-zure saus en biervis. Het laatste is een vis die o.a. wordt klaargemaakt in Chinees bier. Dat was redelijk, maar de groenten en kip waren zoals altijd voortreffelijk.
Daarna na een caligrafie cursus. We leerden de Chinese getallen schrijven, hoe hout-boom-bos geschreven werd en nog andere tekens, die ik voor het merendeel weer vergeten ben.
Een deel van de Djosergroep ging naar een Taiji cursus in het park. Ik maakte wat foto’s. Vervolgens wat eten bij Lucy’s, het eetcafé waar veel Nederlanders komen. Je kunt daar ook een patatje oorlog bestellen (die verleiding konden een paar dames niet weerstaan), maar het Chinese eten is veel lekkerder. Er was wel een Chinese sportzender, maar die zond geen formule 1 uit, dus ik heb Max Verstappen op teletekst zien winnen. ’s Avonds was er wel een wedstrijd uit de premier league live.
De volgende dag was het mooi en warm weer en kon het fietsen wel doorgang vinden. Het werd een ongeveer 20km lange tocht (en niet 30 zoals aangekondigd) door prachtige natuur. Gerust en gegeten in een restaurant dat vlak bij de maanberg lag. Een stevige klim leidde een deel van de groep er naar toe, waar het uitzicht prachtig was. Voor het weggaan nog even een slak geproefd, wat prima smaakte. De tocht had wat mij betreft langer mogen duren.
’s Avonds een boottocht gemaakt over een van de twee rivieren bij Yangshou, waarbij je de Karstbergen weer van een andere kant ziet. Ook enige waterbuffels gezien en veel kleine kinderen,, want een basisschool in het dorpje waar we opstapten, ging net uit. Door de regen was het water behoorlijk troebel geworden, de reden waarom de aalscholvers geen vissen vingen die avond. Die vogels krijgen een touw om de nek, waardoor ze gevangen vis niet door kunnen slikken. Ze worden op de kop gehouden en spugen dan de vis weer uit. In Nederland niet mogelijk, maar de dierenbescherming in China is niet zo sterk.
De volgende dag met de bus-HSL-bus-boot-bus via Guangzhou (voormalig Kanton) naar HongKong. Ook hier, zoals overal, was het vervoer weer prima geregeld. Op stations en boot wordt je bagage altijd gescand, het lijkt ieg een stuk veiliger dan in Europa.
HongKong is in vergelijking met de rest van China een stuk minder. Veel hoogbouw, wat een mooie skyline tot gevolg heeft, aparte dubbeldeks trams, en een prachtig geschiedenis museum, maar de stad is zeer druk, lawaaierig en lelijk. Uiteraard zijn er mooie plekjes, zoals het HongKong park met de Victoria peak, waar je met een tram naar toe kon om te genieten van Starbucks koffie en het uitzicht. Helaas was ik niet helemaal fit, waardoor veel info in het museum niet opgenomen werd, maar interessant was het wel, ook het geologische gedeelte.
HongKong is bijna een apart land. Pas sinds 1997 hoort het bij China, toen droeg Engeland, nadat het zo’n 150 jaar een Britse kolonie was geweest, het over. Je paspoort wordt opnieuw gecontroleerd, je krijgt een nieuwe stempel, een aparte inreiskaart moet worden ingevuld. Hier geen yuans, maar moet je betalen met HongKong dollars, het eten is er minder, de mensen praten wel Engels, de metro, net als alles, een stuk duurder. Zelfs het internet is niet gratis, op enkele plekken na (de Starbucks). Het is jammer dat de reis werd afgesloten met de minst interessante plek die we bezocht hebben.
Dit was mijn 12 reis met Djoser, een uitstekende reisorganisatie, alhoewel ze slecht omgaan met (de weinige) kritiek van reizigers. Van alle reizen was dit de mooiste. Bovendien heb ik nergens lekkerder gegeten en nog nooit zo’n goede reisbegeleider gehad als Manon. Verder was het een bijzonder leuke groep, met mensen van diverse leeftijden en achtergronden en uit diverse plaatsen in Nederland. Er waren zelfs zes Belgen bij, want in Belgie is er minder keus uit reisorganisaties.
China heeft misschien in Nederland een wat negatieve naam. Van de misstanden in dat land merk je als toerist echter weinig en van de slechte gewoonten van Chinezen is in de toeristische steden nauwelijks iets te merken. Kortom, een aanrader.