EK rapid en blitz
Door: Hiddo Zuiderweg
Blijf op de hoogte en volg Hiddo
08 December 2019 | Estland, Tallinn
Het Viru (bron in het Ests, genoemd naar de regio Viru) hotel werd in 1972 gebouwd. Het hotel werd door Inturist alleen gebruikt om westerse toeristen onder te brengen. Zeer luxe ingericht, met sauna, zwembad, cabaret, winkels, etc. Maar niet elke kamer kon worden bewoond. Naast 60 van de honderden kamers had de KGB een kamer om mensen af te luisteren en te begluren. Overal zat afluisterapparatuur in: lampen, telefoons, kasten, licht, tv. Dit werd pas drie jaar na de onafhankelijkheid ontdekt. Op de bovenste verdieping bevond zich een KGB-kantoor, met rechtstreekse verbinding met Moskou en spionnen in de buurt. Nu is het een museum waar je een rondleiding van een uurtje kunt krijgen. Zeer interessant. Er werkten in het hotel meer mensen (1000) dan het gasten kon herbergen (700)
Het toernooi verliep voor mij niet al te best. Wellicht door mijn verminderde conditie scoorde ik minder punten dan op grond van mijn rating werd verwacht. Maar je weet natuurlijk nooit zeker welke zetten ik geproduceerd zou hebben als ik wel volledig fit was geweest. Brent begon goed, maar zakte op dag twee wat terug. De laatste ronde hebben we geskipt omdat we anders het KGB-museum niet konden bezoeken.
Vier jaar geleden deden we ook mee aan dit toernooi dat toen in Minsk werd gehouden. Daar iets meer deelnemers en het toernooi was ook sterker bezet. Logisch Wit-Rusland is groter en telt meer schakers dan Estland. Bovendien is de Oekraine dichterbij. De speelzaal in Tallinn was kleiner, maar gezelliger en de organisatie en wedstrijdleiding was bijzonder vriendelijk en open minded en stond altijd klaar om vragen te beantwoorden en open voor suggesties. Zo wilde de toernooidirecteur proberen een speciale KGB-tour te organiseren, waarin hij het prijsverschil zou bijleggen. Jammer was dat je niet in de live-zaal kon kijken en nergens de partijen geprojecteerd werden. Deelnemers die snel klaar waren, konden de grote jongens dus niet aan het werk zien. Ook de opening was veel minder Oost-Europees dan in Minsk: geen ellenlange toespraken door corrupte ECU-leiders of politici gevolgd door een grote dansshow, maar twee korte speeches van bij elkaar drie minuten, door de president van Estland en de hoofdarbiter. Daar doe je schakers een plezier mee. Het speeltempo is nog steeds niet ok (15 minuten + 10 sec increment). Hierdoor kunnen partijen lang duren en moet er vaak erg lang gewacht worden op de indeling. 20 + 2 is een heel stuk beter.
Een grappig incident deed zich voor in de negende ronde. Tegenstander was de Russische IM Sotsky, die ik in een rapidtoernooi in Zutphen een paar jaar geleden had verslagen. Hij was toen verschrikkelijk boos omdat ik met een geslagen stuk de klok indrukte. Dat kon volgens hem niet, maar de wedstrijdleiding gaf mij toen gelijk. Hij weigerde na afloop mij de hand te schudden. “History repeats”, zei hij bij het begin van onze 2e partij. En inderdaad. Na een zet of 10 stond hij op om met een van de arbiters te praten. Ik wist niet waarom, maar een paar zetten later kwam de aap uit de mouw: ik had weer de klok met een stuk ingedrukt, en Sotsky was des duivels. Het stoorde hem, want het maakte meer geluid. Hij eiste twee minuten tijdstraf van de arbiter. Deze vond een waarschuwing echter genoeg, maar ik zei dat ik geen enkel probleem had met twee minuten (Ik stond toch al straal verloren). Twee minuten later sloeg ik weer met een stuk de klok ik. Sotsky zette meteen de klok stil, ging naar de arbiter en eiste de partij op. Dat wilde deze echter niet doen, want dat stond nergens gereglementeerd. “Na twee minuten, is de volgende straf verlies van de partij”, aldus Sotsky. Maar de arbiter had echter alleen maar twee minuten extra tijd gegeven omdat ik het niet erg vond en weigerde mij de partij te laten verliezen. Sotsky eiste dat de hoofdarbiter erbij kwam en die ging samen met drie andere arbiters in discussie. Het veroorzaakte veel commotie waarvan andere spelers last hadden. Uiteindelijk speelde we gewoon verder, waarna ik na een zet of vijf opgaf. Verder aardige kerel, die Sotsky.
Lucas deed het nog het best, maar hij zal op iets meer dan 8,5 punten gehoopt hebben. Siem presteerde ondermaats, vooral omdat hij de wodka ontdekte. Het was grappig om hem als een soort zombie door de zaal te zien wandelen.
Ook het snelschaken ging niet al te best, net als bij Brent. Siem en Lucas kwamen niet opdagen. De prijsuitreikingen hebben we over geslagen. De Chinees en studio sport waren belangrijker. Het toernooi werd gewonnen door de Armeense GM Sargissian, die Mamedov en Riazantsev op wp voorbleef. Het snelschaakkampioenschap werd gewonnen door de Rus Lysyj, samen met Andriasian en Esipenko.
13 December 2019 - 12:23
Bart Stam:
Jammer dat ik er niet bij was, dan hadden we samen die Sotsky - nomen est omen - helemaal gek kunnen maken!