Dag 1-2 (15-16 juli 2024)
Door: Hiddo
Blijf op de hoogte en volg Hiddo
16 Juli 2024 | België, Bastenaken
Nadat ik afgelopen jaren de slagvelden van de 1e wereldoorlog in België had bezocht, een aantal steden die een rol speelden in de geschiedenis (Mechelen, Kortrijk, Leuven, Brugge) en al eerder Gent, Luik, Brussel en Waterloo, bleef er nog een plaats over die ik graag bij onze zuiderburen wilde bezoeken: Bastogne. Niet alleen bekend van de wielerklassieker en de koeken, maar vooral van de slag om de Ardennen in 1944-1945, het laatste grote offensief van Hitler.
Het begon al goed. De bus die me naar het station zou brengen, reed niet. De volgende gelukkig wel, maar dat leverde na ook aansluitingen gemist te hebben, een vertraging van een uur op.
Ook in Bastogne ging niet alles naar wens. Het begon plotseling hevig te regenen, waardoor ik snel een restaurant invluchtte voor een Marokkaanse maaltijd. Toen het droog werd, de halve km naar het hotel hervat. Daar bleek men niets gedaan te hebben met mijn reservering. Het hotel was compleet vol en men wilde mij onderbrengen bij een ander hotel op 3 km afstand van het centrum. Dat wilde ik niet. Na nog even bellen, bleek er een goedkoper hotel op 100m afstand die nog kamers over had.
De volgende ochtend eerst na de toeristinfo om een kaart te bemachtigen. Eerst via een omweg naar het museum van de 101e airborn divisie gegaan. De easy compagnie, bekend van de tv-serie “Band of brothers”, was onderdeel van die divisie. In dit museum veel info over de 101e, van het ontstaan (in woI) tot de hele route die de divisie aflegde in de tweede wereldoorlog. Generaal MacAuliffe was de bevelhebber die tijdens het Ardennenoffensief Bastogne moest verdedigen. Van hem is ook het bekende antwoord “nuts”, op de vraag van de Duitsers of hij zich wilde overgeven. In het museum de jas en andere spullen van generaal Patton, die Bastogne zou ontzetten, veel spullen en een ervaringsbeleving in de schuilkelder. Daar kon je horen wat het is om een bombardement mee te maken.
Daarna naar het War Rooms museum. Deze bevindt zich in een voormalige kazerne, die eerst gebruikt werd door het Belgische leger, daarna door de Duitsers om de Hitlerjugend te trainen en na de bevrijding in september 1944 door de Amerikanen. Hier een goed overzicht van het Ardennenoffensief in beeld, geluid en voorwerpen. In de kelders, waar het antwoord nuts gegeven werd, veel nagespeelde filmpjes over hoe dit tot stand kwam.
Na de late lunch nog even naar museum Piconrue, wat over de cultuur in de Ardennen ging. Wellicht interessant, maar alles was in het Frans, een taal die ik maar in beperkte mate beheers.
Na het kijken van de laatste 1,5 uur van de tour, een bezoek aan de Chinees, type ik nu ditverslag. Morgen naar het grootste museum van Bastogne.
Voor degenen die weinig of niets over het Ardennenoffensief weten, verwijs ik naar de wikipediapagina.