Ierland: dag 9 en 10
Door: Hiddo
Blijf op de hoogte en volg Hiddo
02 Augustus 2025 | Verenigd Koninkrijk, Belfast
De volgende dag werd de tocht voortgezet richting Derry. De Unionisten (protestanten) noemen het ook wel Londenderry, maar de katholieken kunnen dat woord niet uitspreken. Het ligt over de grens, dus hier moet met ponden worden betaald. Onderweg hebben we meerdere keren de grens gepasseerd, om zo een mooie route door mooie landschappen te rijden. We werden nergens gecontroleerd. Tot nu toe was het ETA-formulier niet nodig.
In Derry zie je dat de stad geleden heeft. In 1922 werd Ierland onafhankelijk, maar Noord-Ierland bleef lid van het UK. Hier waren de protestanten in de meerderheid, maar niet in Derry. Bovendien voelden ze zich gediscrimineerd. In de jaren 60 kwam, net als elders in Europa, de jeugd in opstand tegen het (protestante) gezag. Vooral in de wijk Bogside vonden rellen plaats. Het mondde uit in de bloody Sunday van 30 januari 1972, waar 14 demonstranten werden doodgeschoten door Engelse paramilitairen. De dag begon zoals bijna reldag: mensen gooiden stenen en flessen, de militairen gebruikten rubberen kogels. Waarom er die dag met scherp werd geschoten, is me niet duidelijk geworden. Onze gids wist hier levendig over te vertellen. In de wijk nog veel herinneringen aan deze dag: veel muurschilderingen en monumenten. Onze gids was 10 in 1972 en verloor ook een familielid op die dag. Hij was erg bekend in de buurt (maar in deze wijk kent bijna iedereen elkaar) en werd regelmatig begroet (“Vertel hen het werkelijke verhaal!”). Na afloop van zijn verhaal twee musea bezocht. Een over bloody Sunday. Hier werd een ware belevening vertoond, met veel foto’s en (radio) geluiden: “schiet hem maar dood!”
Het peacemakersmuseum was ook interessant. Het vertelt het verhaal van de troubles, beginnende in de jaren 60 tot de goede vrijdagakkoorden van 1998. Veel tv-fragmenten. Vier politici worden 30 jaar gevolgd. Ook een uitstekend museum.
Na even wat gerust te hebben op mijn kamer, nog even de stad ingewandeld. De stadsmuren bezocht, die in tegenstelling tot veel stadsmuren, pas veel later dan in de Middeleeuwen werden gebouwd. Aanvankelijk mochten de katholieken niet in het ommuurde gedeelte van de stad wonen. Een mooi stadhuis, en de vredesbrug bezocht, die n.a.v de akkoorden, die al 27 jaar stand houden, in 2011 is gebouwd.
De dag erna richting Belfast gereden. Onderweg de Giant Causeway bezocht. Hier zijn zo’n 40.000 bazaltzuilen te bewonderen, die waarschijnlijk zo’n 60 miljoen jaar geleden zijn ontstaan door een ondergrondse vulkaanuitbarsting. Op dit moment zijn er geen vulkanen in Ierland. De inslag van een komeet, zo’n 66 miljoen jaar geleden, heeft hier niets mee te maken, i.t.t. de gids ons vertelde. In deze streek leefde men vroeger van schapen. Van de wol werd linnen gemaakt. Daarna kwam de zalmvangst op, die op termijn werd vervangen door toerisme. In de verte konden we de Hebriden, deel uitmakend van Schotland, zien liggen.
Helaas geen tijd voor koffie en het bezoekerscentrum. Daarna ook nog diverse uitzichtpunten gezien en de wetenschapper John Lennox ontmoet (Oxford), die veel heeft gepubliceerd op het kruispunt van wetenschap, filosofie en religie.
Laat in de middag bereikten we Belfast. Dat gaan we morgen verkennen.