Krakau 31 december, 1 januari
Door: Hiddo
Blijf op de hoogte en volg Hiddo
02 Januari 2025 | Polen, Krakau
Op 31 december begon de ronde om 8.30 uur. Ik heb wel eens laatste rondes om 10.00 meegemaakt, weekendtoernooien die om 9.00 beginnen, maar zo vroeg zat ik nog nooit achter het bord. Normaal gesproken begon met zo vroeg omdat de zaal ontruimd moest worden i.v.m. een oudejaarsfeest. Dat was er dit jaar niet, maar het aanvangstijdstip bleef bestaan. In de partij stond ik al snel goed. Dat duurde de hele partij, op een zet na, maar de kans om terug te komen, benutte hij niet. Na drie uur spelen kon ik een punt bijschrijven.
Na de stad gewandeld, maar halverwege kwam ik erachter dat ik mijn portemonnee vergeten was. Dus terug even wat lezen en weer naar de stad, maar om 13.00 waren alle musea dicht. Het was beredruk en vele restaurants en café’s organiseerden feesten. Dat begon pas ’s avonds. Ik had geen zin om zo lang te wachten, naar huis gewandeld, na een kleine maaltijd, en de oudejaarsavond lezend en top 2000 luisterend doorgebracht. Er was weinig vuurwerk te zien en te horen. Pas om 18.00 hoorde ik de eerste knallen. Een kwartier na middernacht was alles al rustig.
De volgende dat bij een ochtendwandeling zag ik, op een stuk siervuurwerk na, niets liggen. Een koffietentje ging om 12.00 open. Inmiddels kan ik zwarte koffie (czarna kaffa) in het Pools bestellen (koffie met melk heet hier witte koffie), en gelukkig nieuwjaar zeggen (nowego roku).
’s Middags het snelschaken. 258 deelnemers, 11 ronden Zwitsers. Ik speelde slecht en scoorde ver onder mijn kunnen. Wel leuke contacten gelegd met een groep Georgiers, veel ouders en jeugdspelers, die ik info het gegeven over Saint-LO, en een Pool uit het zuiden, die ook interesse had in geschiedenis. De mensen die ik sprak, wisten allen dat in 1025 Boleslaw tot eerste koning van Polen werd gekroond, maar geen van allen wist of er dit jaar daarvoor ook activiteiten werden georganiseerd.
Het weer is nog steeds goed. Elke dag zon, soms wat bewolking, altijd iets boven nul, maar het is droge kou, zodat je geen sjaal of handschoenen aan hoeft. Het begint hier om 7.00 uur licht te worden, om 16.30 is het donker.