Krakau 2 en 3 januari
Door: Hiddo
Blijf op de hoogte en volg Hiddo
03 Januari 2025 | Polen, Krakau
2 januari: het is uitzonderlijk zacht, bijna 10 graden. Maar ’s avond zou het gaan regenen, die later overging in sneeuw, die gedeeltelijk bleef liggen. ’s Ochtends naar het ondergrondse museum onder de lakenhal geweest. Het thema is vooral middeleeuwse geschiedenis. Aan de hand van vele voorwerpen, filmpjes, diapresentaties wordt veel duidelijk gemaakt. Krakau was lange tijd een handelscentrum, waar vooral zout en laken werd verhandeld, maar natuurlijk ook veel landbouwproducten. Het was lid van de Hanze. De stad ontstond rond de heuvel Wawel, waar een burcht werd gebouwd. Daar hebben vele koningen geresideerd, maar op een gegeven moment trouwde er iemand met een dochter van een koning van het Zweedse geslacht Wasa. Omdat hij ook dat land kon erven, vertrok hij naar Warschau omdat deze stad centraler ligt en ook dichter bij Zweden. Casimir de Grote stichtte in 1364 een universiteit, na die van Praag de oudste van Oost-Europa. In de 15e, 16e en 17e eeuw was dit een van de toonaangevende universiteiten van Europa. Na de deling van Polen, werd Krakau bij Oostenrijk gevoegd, maar Napoleon voegde het toe aan het hertogdom Warschau. Dit werd door het congres van Wenen in 1815 aan Pruisen toegevoegd, maar over Krakau werd men het niet eens. Het werd een vrije en neutrale stad.In 1846 werd het door Oostenrijk geannexeerd. Krakow werd in de gouden tijd zowel klein Florence als klein Wenen genoemd.
Veel filmpje over de geschiedenis van de stad zijn interessant, maar gaan nogal van de hak op de tak, van de middeleeuwen naar de 17e eeuw en weer terug. Dat kan vast beter. Geen museumcafé aanwezig, maar daar zijn er genoeg van in de directe omgeving.
’s Middags een lange partij, steeds wat beter gestaan, maar het werd remise. De computer gaf aan dat ik een kans gemist heb.De mediumpizza, van matige kwaliteit, bleek reusachtig groot. Benieuwd hoe een normale pizza eruit ziet.
De volgende dag bleek het een stuk kouder. Iets boven het vriespunt, de sneeuw smolt langzaam weg, maar door de wint en hogere vochtigheid voelde het koud aan. Voor de Polen maakt het niet veel uit. Velen hebben een muts op en handschoenen aan, ook toen het totaal niet nodig was. Ze beschikken ook over veel discipline. Zelfs als er geen verkeer aankomt en de voetgangerslichten op rood staan, blijft men geduldig wachten. Ook bij een parkeergarage stond een stoplicht waarvoor mensen bleven wachten, terwijl er geen enkele auto in of uit ging.
Naar het universiteitsmuseum geweest. Er waren teveel toeristen, ik kon pas om voor 13.30 uur een kaartje krijgen. Dus eerst maar eens wat geluncht in een shoarmatent op de Rynek. Daarna terug naar de uni. Het museum viel tegen, je was er zo doorheen. Wel een aantal wetenschappelijke voorwerpen, veel sieraden van allerlei koningen en het interessants: de werkkamer van Kopernicus, met een aantal globes, waaronder de oudste waar Amerika op staat afgebeeld.
Ruim op tijd terug voor mijn laatste partij. Opnieuw remise, maar ik moet straal gewonnen hebben gestaan. Totaalscore: 3-7, waarbij ik 6 keer goed tot gewonnen heb gestaan. Schaken kan ik dus nog, maar afmaken lukte dit toernooi niet. Wel een enquete over het toernooi ingevuld. Het bleek te gaan om een onderzoek van de faculteit toerisme. Leuk gesprek gehad met Kornelia, die in deze sector wil gaan werken. De temperatuur in de speelzaal was de laatste dagen wat lager. Ik zat twee keer bij het raam, qua klimaat de beste plek.
Morgen naar Auschwitz. Verslag daarover wordt pas op 6 januari vanuit huis geschreven.